İş Blogu Business & Networking 17 Productivity Tips For Working From Home Through Coronavirus

Coronavirüs Nedeniyle Evden Çalışmayı Daha Verimli Hale Getirmek İçin 17 İpucu

article-6.jpg

Şu sıralar hepimizin gündemindeki Coronavirüs dizisi henüz bir olasılık bile değilken, eminiz ki “sosyal mesafe” terimini dana önce hiç duymamıştınız. Bununla birlikte, dünyaya yayılan COVID-19 salgınına yanıt olarak, dünya çapında artan sayıda işletme, çalışanlarına sosyal mesafe gereksinimlerine uygun olarak, evden çalışmalarını tavsiye ediyor. Böylelikle, telekomünikasyon sayesinde, kişileri enfeksiyon tehdidine maruz bırakabilecek günlük etkileşimlerden kaçınacakları anlamına gelir, ki bu çok önemlidir, ancak yine de sabah dokuzdan akşam altıya çalışma programınızı, evinizin tatlı konforuna taşımak göründüğü kadar kolay değildir.

Çevrenizde sizi kontrol altında tutan yönetim biçimleri veya iş arkadaşlarınızın olmadığı evinizde, çevreniz bir çok baştan çıkarıcı unsur ile doludur. Doğrudan sonuçları olan, sınırsız özgürlük. Yine de motivasyon eksikliği yaşamanız ve diğer kötü alışkanlıklar tarafından ele geçirilmeniz çok kolaydır. İyi haber şu ki, uzaktan / evden çalışırken bile profesyonel kalmaya devam etmenizi sağlamak için bazı tüyolarımız var. Evden çalışırken üretkenliğinizi artırmak için potansiyelinizi ortaya çıkarmak ve dikkat dağıtıcı unsurları bir kenara bırakmak için bu 17 ipucunu kullanın.

  • Kendinize bir çalışma alanı oluşturun

“Sahip olmak istediğin işe göre giyin…” sözünü herkes bilir, aynısı evdeki çalışma alanınız için de geçerlidir. Özel bir home ofisiniz varsa, şanslı olanlardan birisiniz. Birçoğumuz zaten kullanımda olan bir odayı devralmak zorunda kalacağız. Tam olarak hangi oda olması gerektiğini seçerken, temiz, iyi gün ışığı alan ve içinde bulunmaktan keyif aldığınız bir alan olduğundan emin olun. Çalışma ortamınızın etkisini hafife almayın: dağınık, karanlık ve genellikle ofis görünümünden uzak bir alan gününüzü sonsuza kadar sürecekmiş gibi hissetmenize neden olabilir.

  • Yatağınız sayılmaz

Evden çalışmanın ilk kuralı: Uyan ve yataktan çık. Elbette, bir şekilde süper üretken olurken bütün gün bir battaniyenin altında dinlenebilseydiniz harika olurdu, ancak bu iki şey genellikle birbiri ile oldukça uyumsuz. Ayrıca yatağınızdan çalışmak uyku hijyeni açısından da iyi değildir, bu nedenle hem uyanık olduğunuz saatlerin hem de gözlerinizin kapalı olması açısından güne dikey bir pozisyondan başlamak daha iyi olabilir.

  • Ailenizin / Ev Arkadaşlarınızın Çalışma Saatlerinize Saygı Duyduğundan Emin Olun

Proaktif olarak telekomünikasyona itilmek utanç verici olsa da, ailemizle veya ev arkadaşlarımızla daha fazla zaman geçirebilmemiz olumlu bir şey. Bununla birlikte, dikkatinizin dağılmasına neden olabilirlecekleri gibi, odaklanmanıza ve çalışma moduna girmenize de engel olabilirler. Sınırları, çalışma saatlerinizi ve işe gömülmeniz gereken zamanları anladıklarından emin olun. Konsantre olmanızı ve daha etkili olmanızı sağlayan bir sistem oluşturun.

  • Günlük Rutininize Bağlı Kalın

İşe gidip gelme süreniz yalnızca birkaç kısa adıma kadar önemli ölçüde daralmış olsa da, çalar saatinizi yine de her gün uyandığınız zamana kurmalısınız. Yataktan kalkın, duşunuzu alın ve gününüz için giyinin – casual Cuma kıyafetleri iyidir. Bununla birlikte, pijamalarınızdan kesinlikle kurtulun. Ofise girerken oyununuzu sergilemek için genellikle yaptığınız her şey, bilinçsizce güne zihinsel olarak nasıl hazırlandığınıza bağlı bir ritüeldir, bu yüzden evden çalışırken elinizden gelenin en iyisini yapın. İşe gidiyormuş gibi giyinmek zihniyetinizi değiştirir ve işi dinlenmeden ayırır.

  • İş Yaşam Dengesini Koruyun

Hayatta denge çok önemlidir ve sadece uzaktan çalışıyor olmanız, işinizin her şeye hakim olması gerektiği anlamına gelmez. Gün bittiğinde, bilgisayarınızı kapatın. Kahve kupanızı yıkayın. Kırtasiyelerinizi bir kenara koyun ve boş zamanınızın tadını çıkarın. İşin garibi, çoğu insanın evden çalışmanın en zor olduğunu düşündüğü yönü bu olabilir; sadece bir e-posta daha veya son bir rapor gönderebildiğiniz zamanları kapatmak zordur. Eğer boş zamanınızı korumazsanız, kendinizi işinizden soğutabilirsiniz.

  • Çalışma Ekibinizle İletişimde Kalın

İnsanlar sosyal yaratıklardır ve mesleki nedenlerle iş arkadaşlarımız gün içinde çok fazla zaman geçirdiğimiz insanlardır. Herkesin ne yaptığını belirleyebilmek ve bir yandan normalliği korurken, diğer yandan da Coronavirüs’ün yayılmasını yavaşlatmak için sorumlu bir şekilde evde kalırken, tüm olası soruları yanıtlayabilmek için ekibinizle günlük görüşmeler organize etmeyi deneyin. İş ailenizin genel ruh sağlığınız için ne kadar önemli olduğunu, onlara günlük erişiminiz bitene kadar bile fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle hem iş yazışmaları hem de gündelik şakalar için iletişim kanallarınızın açık kaldığından emin olun.

  • Zamanınızı Yönetin ve Molalara İzin Verin

Kendi kendinizin görev yöneticisi olmak, bunu söylemekten daha kolaydır. Bu yönergeleri harfi harfine uygulasanız bile, iyi hissetmediğiniz günler geçirmeniz ve bu motivasyonu kendi başınıza toparlayamamanız çok muhtemeldir. Bu tökezlemelerden kurtulmanın bir yolu, sizi üretkenliğe giden yola yönlendirebilecek, katı zaman yönetimi kurallarına sahip olmaktır. En popüler olanlardan biri, günü 30 dakikalık parçalara ayıran Pomodoro Tekniğidir: 25 dakikalık çalışma ve ardından beş dakikalık aralar. Piyasada deneyebileceğiniz pek çok başka yöntem de var, bu yüzden biraz araştırma yapın ve hangisinin sizin için doğru olduğunu görmek için birkaç tanesini denemeyi ihmal etmeyin.

  • TV veya İzleme Dürtüsüne Direnmek

Dikkatle dinleyin, duyabiliyor musunuz? Bu, aradığınız tüm favori şovların sesi. Oturma odanız sadece birkaç metre ötedeyken – tabi ki oturma odanızda çalışıyor da olabilirsiniz – şu anda canınızı sıkan herhangi bir dizinin sadece bir bölümünü daha izlemenin cazibesi güçlü olacaktır. Ancak bu dürtüye direnin – bu kaygan bir yokuş ve ufacık bir TV molası, boşa giden tüm bir güne kolayca dönüşebilir. Temel kural, ofiste yapamadığın herhangi bir aktivite, evde alışkanlık haline gelmemelidir. İş gününü tamamladığında hepsi seni bekliyor olacak.

  • Dışarı Çıkın (Sorumlu Bir Şekilde)

En önemlisi, hepimizin sosyal mesafeyi özenle uygulaması gerekiyor. Ancak, sosyal mesafe kendini izole etmek anlamına gelmemektedir. Evinizden her gün ayrılmak, zihninizi, sağlığınız için hayati önem taşıyan bir şekilde uyarır. Pandemininasıl etkisi önümüzdeki aylarda ortaya çıktıkça, büyük ve küçük birçok insanın zihinsel sağlığı muhtemelen zarar görecektir. Dışarı çıkmanın, arka bahçeye çıkmanın, balkona çıkmanın ve hatta posta kutusuna yürümenin de sorumlu yolları vardır.

  • Akıllı Telefonunuzu Erişemeyeceğiniz Bir Yerde Bırakın

Akıllı telefonunuzda gezinirken 5 dakikanın bir anda 20 dakikaya dönüşmesi çok kolaydır. Birçok meslek, özellikle evden çalışırken, kolayca iletişim kurulabilmenizi gerektirir, bu nedenle telefonunuzu her daim yanınızda bulundurmanız gerekir, ancak günlük işlerinizi ertelemenin ne kadar kolay olduğu göz önüne alındığında, ayartmalardan kaçınmanıza yardımcı olmak için telefonlarınızın erişilemez olmaları gerekir.

  • Çalışma Alanınızı Düzenli Tutun

İçinizdeki temizlik hastasını kanalize etmek için düzenli bir masanız olması en iyisidir. Bakımlı bir çalışma alanı, Dünya Ekonomik Forumu‘na göre verimliliği %20’ye kadar artırabilir. Yeterli doğal ve çalışma alanınızı düzenli tutmak için bir sisteme sahip olduğunuzdan emin olun.

  • Ofisinize Yatırım Yapın

Pandeminin ne kadar süreceği bilinmediği için haftalar değil aylar alacak şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bu durumda, hayatınızı kolaylaştıracak ve nihayetinde daha üretken hale getirecek şeylere ihtiyaç duyuyorsanız, satın alın. Bu, özel bir bilgisayar, daha hızlı internete yükseltme, uygun bir ofis koltuğu, dosyalama sistemi veya gerekirse bir yazıcı olabilir. Temel olarak, sizi engellemeyecek veya yavaşlatmayacak ama aynı zamanda gerekli olan her şey.

  • Gününüzü Planlayın, Öncelikler Belirleyin ve Görevleri Yönetilebilir Hale Getirin

İşe hazır olduğunuzda, o gün tamamlayacağınız her şeyi listeleyerek gününüzü planlayın. Bu önemlidir, çünkü size ne yapmanız gerektiğini, ne kadar sürede tamamlamayı planladığınızı gösterecek ve bunun yönetilebilir olup olmadığına karar vermenize izin verecektir. Kapsamlı bir görev listesi oluşturmak çok kolaydır, ancak görevleri yönetilebilir tutmanız gerekir. Gerçekçi olalım, bu büyük görevi diğer 10 küçük görevin yanı sıra yapamazsınız. Bu görevleri öncelik sırasına göre ayarlayın, böylece zamanınızın etkisini en üst düzeye çıkarın ve gerçekten ulaşılabilir bir görev günü düzenleyin. Günlük görevlerinizi düzenli olarak gerçekleştirmek size bir başarı duygusu verir ve bu da tutarlı üretkenliği destekleyecek olumlu duyguları beraberinde getirir.

  • Perdelerinizi Açın

Eviniz ışıkla dolsun! Perdelerinizi açın, zengin doğal ışığın odaya ve özel çalışma alanınıza girmesine izin verin. Bu, daha uyanık ve odaklanmış hissetmenize yardımcı olacaktır. Hava koşulları izin verirse, biraz esintinin de içeri girmesi için pencerelerinizi açın. Uzun süre içeride kalmak canınızı sıkabilir, bu nedenle biraz dışarıda olma hissi vermek ruha yardımcı olabilir, bu da evden çalışmayı biraz daha kolay ve nihayetinde daha üretken hale getirir.

  • Görev Yönetimi Araçlarını Kullanın

Yapmanız gereken her şeyin ve görevlerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek sayısız araç var. Asana ve Trello gibi gelecek planlamasına izin veren birkaç araç var. Bunların her ikisi de bir ekip içinde çalışmanın harika yollarıdır ve herkesi aynı projeye dahil edebilir ve görevleri uygun şekilde atayabilirsiniz. Bu, ekibinizi sorumlu tutar ve hepiniz evden çalışırken bir üretkenlik tonu belirler. Tek başına çalışanlar için, Microsoft Office paketindeki Microsoft One Note, görevlerinizi yönetmek için kullanabileceğiniz bir Yapılacaklar listesine sahiptir.

  • Sağlığınızı Unutmayın

Evde kapalı kaldığımız için sağlıklı alışkanlıklardan vazgeçmek kolay olabilir. İşe gidip gelmek artık yok, kahve içmek için yürüyüş yok ve iş sonrası aktiviteler yok. Sizin ve ekibinizin fiziksel sağlığınızı ihmal etmemeniz önemlidir. Çok fazla dışarıda olmadığımız için, mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye çalışın (atıştırmalıklar dahil!), düzenli olarak su için ve günde 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın – evinizin çevresinde bir yürüyüş olsa bile. Egzersiz, bu rahatsız edici zamanda endorfin salgılar ve zihinsel sağlığınızı destekler. Ayrıca bağışıklık sisteminize yardımcı olur ve uyuşukluğu azaltır.

  • Bulut Tabanlı Dosya Paylaşımından Yararlanın

İnternet ne güzel şey! Uzaktan çalışma sırasında, Dropbox, Google Drive veya benzeri bir bulut tabanlı Dosya Paylaşım sisteminden yararlanın. Güvenli bir sistem olduğundan ve ekipteki herkesin dosyaları kolayca paylaşabileceğinden ve erişebileceğinden emin olun. Birden çok e-posta eki aramaktan çok daha kolay ve güncel olmayan dosyalarla uğraşmaktan kaçınıyor.

Ne kadar etkili ve üretken olursanız, ailenizle o kadar çok zaman geçirirsiniz. Gününüzü en iyi şekilde değerlendirin ve pozitif kalın. Bu pandeminin bir sonu olacak, şimdi kendimize yatırım yapalım ve zamanımızın çoğunu evden çalışarak geçirelim.

İşiniz için ekip olarak tele-çalışabileceğiniz bir sanal ofis düşündünüz mü? Bu süre zarfında evden çalışmak ekibiniz için yeni normal olabilir. Sanal Ofis hizmetleri, bir işletmenin idari gereksinimlerini yönetmek için akıllı ve uygun maliyetli bir çözümdür. Ekibiniz şirketinizi pahalı genel giderler olmadan büyütme işine devam ederken, biz küçük ayrıntılarla ilgilenelim.